Telefon bemutatók

Telefon bemutatók

ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!

Már a bejelentése óta nagyon szimpatikus ez a telefon, így nem bírtam megállni, hogy ne szerezzek be egyet. Nézzük, mire képes a gyakorlatban!

2016. október 14. - tibcsi0407

 

Bevezetés, specifikáció

Szeretném Nektek bemutatni az új szerzeményem egy hosszabb cikk formájában.

Miért pont ezt a készüléket szemeltem ki magamnak? Már egy ideje 5,5" méretű telefonjaim vannak, néha kényelmetlen tud lenni a használata, a zsebben hordása, vagy a kezelése, így úgy gondoltam, hogy talán nem ártana nézni egy kisebb méretű trónörököst a LeEco helyére. Sajnos a márkán belül a legkisebb készülék is 5,5", így más helyen kellett nézelődnöm.

A ZUK Z2-vel már egy ideje szemeztem, mert bejön a külseje, a specifikáció, és a mögötte álló közösség profizmusa is. Nagyon nagy pozitívum, hogy a gyártó (sok más kínai márkával ellentétben) nagyon hamar kiadta a forráskódot a készülékhez, így rengeteg ROM érhető el rá, amit a kínai developerek és már lassan az európai kollégáik is csiszolgatnak folyamatosan.
Néhány példa: CM13, RR, AOKP, CM14, MIUI, H2OS.
A ZUI-val is nagyon jól használható a készülék, de aki szereti a rendszert cserélgetni a telefonján, annak érdemes megfontolnia egy Z2 beszerzését.

Specifikációk:

Támogatott hálózatok: GSM / CDMA / HSPA / LTE
2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 CDMA 800
3G: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 TD-SCDMA
4G: LTE 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)

A készülék méretei: 141,7 x 68,9 x 8,5 mm

Súly: 149 g

SIM: Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Képernyő: LTPS IPS LCD, 5,0" 1080 x 1920 felbontású (~441 ppi pixelsűrűség)

Operációs rendszer: ZUI 2.0 Android 6.0.1 (Marshmallow) ( a cikkírás pillanatában)

SoC: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 (2x2,15 GHz Kryo & 2x1,6 GHz Kryo) (gyári OC esetén 2,30 GHz)

RAM/Tárhely: 4 GB LPDDR4, 64 GB EMMC 5.1

Elsődleges kamera: Samsung 13 MP, f/2,2, PDAF,1/2,6" szenzorméret, 1,34 µm pixelmért, Video: 2160p@30fps, vagy akár 720p@960fps lassított felvétel

Másodlagos kamera: 8 MP, f/2,0, 1,4 µm pixelméret, 1080p@30fps

Vezeték nélküli kapcsolat: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth v4.1, A2DP, LE

GPS: A-GPS, GLONASS, BDS

Akkumulátor: Beépített Li-Po 3500 mAh

Elérhető színek: Titanium Black, Ceramic White

 

Külső, kijelző

A Z2 egy igencsak érdekes készülék, nem csak a kompaktsága miatt, hanem azért is, mert nem áll be a manapság divatos fémházas készülékek sorába, hanem üveg hátlapos és üvegszálas keretet használ.
Ami vicces, hogy a készülékházon belül pedig telepakolták fémmel a jobb hőelvezetés és a nagyobb merevség érdekében.

[/L]

A telefon az SPEmall-tól érkezett, szűk két héttel a rendelés után már csengetett is a futár a kütyüvel a kezében. ( EU garanciával és EU Express szállítással, valamint TUZUKZ2 kuponnal az ára 273 USD-re jön ki jelenleg. Erre már nem jön adó, mert az EU Express szállítás keretein belül a bolt intézi azt)

Szokás szerint nagyon komolyan becsomagolták. Biztos ismeritek az érzést, amikor olyan, mintha 1 kilométer bubis védőcsomagolás lenne rátekerve a dobozra. Csak tekered, tekered, de sohasem ér véget..... aztán egyszer csak megpillantod a dobozt, amire annyira vártál!
Egy nagyon kis szolid dobozban érkezett, semmi csicsa.

A doboz tartalma:

- a telefon,
- Type-C kábel,
- töltő,
- kínai garanciapapírok és útmutatók.

Járt még hozzá a bolt jóvoltából egy szilikontok, egy edzett üveg kijelzővédő, és egy EU-átalakító a töltőhöz

Amikor először a kezembe vettem a telefont, akkor feltűnt, hogy picivel vastagabb, mint a Le 2 Pro, de egyáltalán nem zavaró mértékben, csak meg kell szokni. (Ekkora akksinak egy ilyen pici készülékházban kell a hely.)

A hátlap üveg, szép fényes, de egyben csúszós is. Ha egy picit is lejtősebb helyre tesszük, akkor bizony a gravitáció hatását elég szépen megfigyelhetjük, ugyanis a telefon szép lassan elindul a saját útjára. Ezért egy szilikontok használata mindenképpen javasolt, így legalább nem fogjuk a szép üveget eltakarni, de megóvjuk attól, hogy elszökjön a telefon egy figyelmetlen pillanatunkban.

Az előlapon alul a U-Touch gomb, felül a hangszóró, balra tőle a rejtett proxy szenzor és a kamera található, jobbra pedig a szintén rejtett értesítő LED (csak fehéren villog).

A hátlapon található a bal felső sarokban a kamera, mellette a LED (single) és egy zajszűrő mikrofon.
A telefon alján található még a mono hangszóró (szerintem nagyon szépen szól), egy Type-C, egy 3,5 mm jack csatlakozó, valamint a mikrofon.

A hangerő kezelőgombjai és a bekapcsológomb a keret jobb oldalán felül helyezkednek el. Nem lötyögnek, nem zörögnek, kellemes tapintásúak és jó a nyomáspontjuk.

A telefon a gyárilag egy egész jó matt fóliával van ellátva, a képeken jól látható. A kijelzője nagyon éles, hála a FHD felbontásnak. A színek teljesen rendben vannak, gyárilag a szokásos 3 színhőmérséklet közül lehet választani. A betekintési szögek minden irányból nagyon jók.

Sajnos fényerőt nem tudok mérni, de szerencsére ezt már megtették mások, így szeretném mellékelni azt a táblázatot.

Forrás

Nézzük, milyen a kezelőfelület!

ZUI

Biztos sokan tudják, hogy a ZUK Z1 annak idején CyanogenOS-t futtatott gyárilag. Állítólag a ZUK nem volt elégedett a támogatással, ezért úgy döntöttek, hogy saját rendszert hegesztenek, amit ZUI-nak kereszteltek el.

Egy nagyon egyszerű, letisztult felületet kapunk. A Launcher a manapság megszokott App Drawer-t nélkülöző többasztalos kivitel, ahol a kezdőképernyőtől jobbra az alkalmazásaink találhatóak, balra söpörve pedig a U-Health néz ránk a kijelzőről.

A rendszer nagyon "smooth", lassulásnak, akadásnak nyoma sincs.

A U-health egy elég érdekes része a ZUI-nak, a beépített szenzorok segítségével egy aktivitásmérőt kapunk a rendszertől. Van benne pulzusmérő is, de még annak a használatára rá kell jönnöm. Bekapcsolja a vakut és egy EKG-görbe szerű valami megy a kijelzőn. Ha a vakura teszem az ujjam, akkor jelez, de nem tudom, meddig kell tartani, hogy eredményt is írjon. Eddig egyszer sikerült összesen.

A ZUI elég jól testre szabható. A témák színe állítható, van köztük sötét téma is, amit én is használok, mert szeretem, hogy nem akar megvakítani a rendszer éjszaka.

Felülről lehúzva az értesítések érhetőek el, alulról felfelé pedig a gyorskapcsolók, amelyeknek a sorrendje testre szabható.

A teljes menürendszer átáll sötétre, néhány ZUK által készített alkalmazás is, erről néhány képernyőkép.

A telefon egyik különlegessége a U-Touch névre keresztelt home gomb, amely nem csak ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, hanem 1-2 érzékelőt is, így nem csak nyomásra, hanem érintésre és jobbra-balra söprésre is reagál.

Az oldalra söpréssel az alkalmazásaink között váltogathatunk, míg a többi funkciója testre szabható.

A rendszer egyelőre csak kínaiul és angolul tud, ha nem egyedül leszek Z2 tulaj a fórumon és ha lesz érdeklődés, akkor vállalom a fordítását, hogy magyarul is elérhető legyen a közösség számára.
Persze nem garantált, hogy a ZUK is beleteszi (persze meg kell próbálni velük is leboxolni), de legalább akkor custom ROM formájában a saját anyanyelvünkön használhatjuk a ZUI-t.

Bloatware nem sok van a gyári rendszeren, ami van, az is törölhető. Egyedül az App center, a Weather és a Safecenter nem törölhető.

A Google Play telepítése gyerekjáték az App centerből, valamint a Contactsync és a Calendarsync is telepíthető onnan.

A Vas

Ahogy az első oldalon található specifikációból is látható, elég erős hardverrel van dolgunk. A Snapdragon 820 és a 4 GB RAM ma (2016) mindenre elég, nagyon nehéz megakasztani.
A belső tárhely 64 GB EMMC. Ugyan nem UFS 2.0, de a versenyképes ár miatt ez egy kompromisszum, amit el kell fogadnunk.

A rendszer gyorsan feláll, reszponzív, a böngészés nagyon gyors, ez majd a Vellamo pontszámokból is jól látható lesz. Az OC mód bekapcsolásával a gyorsabb CPU magok 2,15 GHz-ről 2,3 GHz-re skálázódnak, ha valakinek a Snapdragon 820 alapórajele nem lenne elegendő. Természetesen ez extra melegedéssel és gyorsabb merüléssel is jár.

Játszani nem szoktam, de minden bizonnyal hibátlanul visz minden játékot.
Elvégeztem néhány szintetikus tesztet, igyekeztem a Mobilarena által használt teszteket futtatni én is, annyi különbséggel, hogy a Geekbench itt már a 4-es verzió, ami a Snapdragonokon gyengébben muzsikál, mint a 3.0 verzión.

A GPS-t még élesben nem tudtam kipróbálni. Szokás szerint támogat minden földi jót: Glonass, A-GPS, Beidou.

A pontosság így alakult netkapcsolat nélkül

A kütyüben található szenzorok

Az ujjlenyomat-olvasó a home gombban található, ezt eleinte furcsa volt használni, mert az előző 3 telefonomnál a hátlapon díszelgett a szenzor. Nagyon pontos, sosem hibázik, és nagyon gyorsan nyit, mélyalvásból is, nem kell a gombot sem megnyomni, elég megérinteni.

 

Kamera

A hátlapon egy 13 MPixeles Samsung ISOCELL kamera néz velünk farkasszemet egy LED-es villanó társaságában

OIS nincs sajnos, helyette van EIS, ami nem tudom, hogy mennyire hasznos, valamennyit biztos segít, de ha nagyon remegős a kezünk, akkor bizony nem lesznek túl jók a képek.

A gyári kameraszoftver elég átlagos felületű, de minden funkció megtalálható, amire az átlagfelhasználónak szüksége van

Szerintem a kamera az árkategóriában nagyon jó képeket csinál jó fényviszonyok mellett, de ha nem megfelelő a fénymennyiség, akkor hajlamos a fókusz néha téveszteni, valamint már néhány részletet elveszítünk a képen.

A képeket feltöltöttem IDE.

Látható a képeken, hogy jó fényviszonyok között semmi gond nincs vele, jó képeket lő.

A kínai ZUK fórumon pedig a rossz fényviszonyok melletti gyenge minőséget a gyári kamera számlájára írják, a fenti összehasonlító képeket ott találtam.

A kamera képes 720p 960 FPS SLO-MO videókra, a Gizchina.it videója róla.

Akkumulátor, összegzés

A telefont egy 3500 mAh kapacitású aksi látja el. A kijelző méretéből és a Snapdragon közepes étvágyából egy nagyon jó eredményre számítottam.

Első töltés után készítettem a képernyőképeket. Sajnos mostanában rengeteget dolgozom, ezt a tesztet is nehéz volt beszorítanom a munkák közé, így nem sok időm van nyomkodni a telefont. Ennek köszönhetően viszont azt is láthatjuk majd a képernyőképekből, hogy az alapjárati fogyasztása is nagyon baráti a ZUK-nak.

Az értesítések időben jönnek így is, nem lövi ki a rendszer a háttérben a prioritásként beállított alkalmazásokat, az ujjlenyomat-olvasó is egyből reagál, tehát semmi varázslatot nem tesz a rendszer, hogy tovább maradjon életben.

Ez még is működik. Kijelenthetjük, hogy a ZUK ügyesen bánik az akksival.

Jól látható, hogy több, mint két nappal a töltés után 5,5 óra képernyőidővel dugtam töltőre megint a készüléket. 1 SIM, folyamatos WiFi kapcsolat, automatikus fényerő, alkalmanként Bluetooth, kamera használata. Főként böngészni szoktam, emailezni, facebookozni, ilyesmik.
Ha több szabadidő állna a rendelkezésemre, akkor biztos vagyok benne, hogy egy nap alatt 6,5-7 óra SoT is meg lehetne. CM13 mellett pedig még ettől is jobb üzemidőket látok a külföldi fórumokon.

Elérkeztünk a bemutató végére. Azt hiszem, hogy kijelenthetem, hogy sikerült jól választanom. Ez a telefon nagyon rendben van. Jól össze van rakva, szép, erős és nagyon jó support van mögötte.
A U-touch gombot nagyon szeretem, a hardvert és az üzemidőt pedig még annál is jobban. A kamera számomra egy picit visszalépés a Le 2 Pro után, de szerintem itt még szoftveresen fognak pofozni rajta, valamint nálam nem elsődleges szempont, mert még hobbifotósnak is gyenge vagyok. :D

A telefon jelenlegi ára 270 $, azt hiszem, hogy minden centjét megéri, valamint ebben az ársávban ilyen méretben nincs konkurenciája a kínai piacon. Sokan hiányolják a B20-at belőle, hát az valóban nincs, nálam nem volt szempont. A nagy tesó, a Z2 Pro már B20-as, de én úgy gondolom, hogy nem ér meg majd' 200 USD felárat ehhez a készülékhez képest.

Nálam ez a készülék ajánlott értékelést kap:

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr9711806279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása