Telefon bemutatók

Telefon bemutatók

ZUK Edge - A kompakt gyönyörűség!

2017. január 29. - tibcsi0407

Bevezetés

Már az első pletykák óta folyamatosan figyeltem a ZUK Edge-ről szóló híreket, pletykákat, bízva abban, hogy egy lekerekített kijelzős telefonnal lep meg minket a Lenovo.
Nem így történt, de attól függetlenül egy nagyon érdekes koncepciót kaptunk. A mérnököknek sikerült megoldani, hogy a telefon alsó és felső kávája sokkal keskenyebb legyen a megszokottnál, így az 5,5" képernyőméret ellenére is nagyon kompakt a készülék.

Kezdjük szokás szerint a specifikációkkal.

Támogatott hálózatok:

2G sávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 és SIM 2

3G sávok HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100

LTE sávok LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)

Készülék méretei: 142.9 x 74.5 x 7.7 mm (5.63 x 2.93 x 0.30 in)

Tömeg: 160 g (5.64 oz)

SIM Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Kijelző: Type IPS, 5.5" (~78.3% screen-to-body ratio),FullHD felbontás(~401 ppi)

Oprendszer: Android 6.0, ZUI 2.3 (7.0 és ZUI 2.5 hamarosan megjelenik)

SoC: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821(2x2.35 GHz Kryo & 2x1.6 GHz Kryo)

Memória:

Tárhely: 64 GB UFS

RAM mérete: 4/6 GB RAM

Főkamera: 13 MP, f/2.2 Samsung ISOCELL, PDAF, szimpla LED, 1.34 µm pixelméret,Video 4k@30fps

Előlapi kamera:8 MP, f/2.2, 1/4" szenzorméret, 1.12 µm pixelméret, 1080p videó

Vezeték nélküli kapcsolat: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band,Bluetoothv4.1, A2DP, LE

GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO

Vezetékes kapcsolat: USB v3.1, Type-C csatlakozó

Választható színek: Fehér, fekete

Külső, kijelző

A csomag a szokásos bombabiztos formában érkezett hozzám, nagyon hideg volt az időjárás, így a kibontás után még pár órát pihentettem, mielőtt bekapcsoltam.
A doboza egy nagyon prémium kialakítású, kellemes bársonyos tapintású anyagból van az elején aranyozott ZUK Edge felirattal.

A doboz tetejének a leemelése után a telefonnal nézhetünk farakasszemet jobb oldalán egy "Designed by Lenovo" felirattal, amely alatt külön elválasztva a töltő és a fehér Type-C kábel van nagyon igényesen tálalva.

Az Edge egy elég vaskos gyári ZUK szilikontokba csomagolva érkezik, az elő- és a hátlapján is gyárilag fólia található.
Mivel ez a készülék csak 2-3 napos tesztre érkezett hozzám, ezért a fóliákat nem szerettem volna eltávolítani, így lesznek olyan képek is, amelyeket nem én készítettem, mert eltakarja a gyönyörű fekete üveg szépségét a hátlapi fólia.

Az már az első kézhezvételnél nyilvánvalóvá vált, hogy a telefon nagyon kompakt a megszokott 5,5" méretű versenytársaihoz képest. A feleségem S6 Edge (5,1") telefonja mellé fektetve látszik igazán, hogy miért is érdekes telefon ez a ZUK.

Remélem a képen kivehető a lényeg. :) Meglepően könnyen kezelhető egy kézzel is a készülék, a zsebemben is furcsa érzés volt hordani a Mi Note 2 után. Azzal inkább nem szeretnék összehasonlító képet feltenni, mert brutális a különbség magasságban.

A ZUK szerint 86,4% a kijelző mérete az előlapból. Ez egy kicsit túlzónak tűnő állítás, de mindenképpen egyedi megoldással (ha a Mi Mix-et nem nézzük, mert ott más az elképzelés) állunk szemben, valamint a többi gyártó telefonjairól felröppent pletykák alapján 2017-ben ez lesz a trend. Gondolom a ZUK ezt akarta megelőzni egy saját készülékkel, amit január elsején, 2017 első telefonjaként indítottak útjára.

A telefon előlapján egyébként a kijelzőn kívül felül egy előlapi 8 Mpx kamera, egy értesítő LED, a szokásos szenzorok és a beszédhangszóró található meg, míg alul csak az üveg alá rejtett U-Touch "gomb" kapott helyett. Azért tettem idézőjelbe, mert ez inkább szenzor, mint gomb. Van benne egy ujjlenyomat olvasó és a lassan már a ZUK védjegyévé váló U-touch funkciókhoz szükséges szenzorok.

A telefon hátlapján a "kilógó" 13 Megapixeles Samsung Isocell kamera, egy szimpla LED-es villanó és a szívritmus-, valamint SPO-mérő szenzor, valamint alul a megszokott ZUK felirat található.

A telefon jobb oldalán a fémkeretben a nagyon kényelmes nyomáspontokkal rendelkező hangerőszabályozó- és kikapcsoló gombok kaptak helyet.

Az Edge alján egy Type-C és egy 3.5-es jack csatlakozó lett elhelyezve a hangszóró és az elsődleges mikrofon kíséretében.

A keret felső részén mindössze a másodlagos mikrofont találjuk.

A telefon a várttal ellentétben IPS kijelzőt kapott, amely FullHD felbontású. A kijelző alapból sárgásabb a megszokottnál, de 3 előbeállítást is lehet választani a ZUI beállításaiban, így aki nem kedveli ezt a színvilágot a hideg színekkel szebb fehéreket kap. Én személy szerint jobban kedvelem az alapbeállítást, így nálam maradt a picit "melegebb" színvilág.
Annak ellenére, hogy IPS a kijelző a Mi Note 2 OLED panelje után sem éreztem rossznak a feketéket, így elmondhatjuk, hogy a ZUK nagyon jó munkát végzett. A betekintési szögek jók, a fényerő nagyon rendben van, valamint estére nagyon alacsonra vehető, így nem fogja a PH böngészése este 10-kor kiégetni a retinánkat.

A vas

A telefon lelke egy Snapdragon 821 SoC, amely jelenleg a Qualcomm legerősebb megoldása, nevezhetjük ezt a Snapdragon 820 finomhangolásának egy kis órajelemelés mellett.
A tárhely a készülékben 64 GB UFS, amely nagyon gyors fájlműveleti sebességet biztosít számunkra. Memóriát tekintve két fajta kiszerelést kínál a ZUK, az egyik 4 GB, míg a másik 6 GB LPDDR4 RAM-mal rendelkezik. Nálam a 6 GB-os példány járt.
A ZUI egy nagyon jól optimalizált rendszer, amit számomra már a Z2 esetén is bizonyított. A MIUI után is egyből könnyű volt használni a rendszert, röccenést, belassulást egyáltalán nem tapasztaltam.
Melegedés nem jellemző, még a sok benchmark után sem.
A teljesítménytesztekről készült képek:

ZUI

Biztos sokan tudják, hogy a ZUK Z1 annak idején CyanogenOS-t futtatott gyárilag. Állítólag a ZUK nem volt elégedett a támogatással, ezért úgy döntöttek, hogy saját rendszert hegesztenek, amit ZUI-nak kereszteltek el.

Egy nagyon egyszerű, letisztult felületet kapunk. A Launcher a manapság megszokott App Drawert nélkülöző többasztalos kivitel, ahol a kezdőképernyőtől jobbra az alkalmazásaink találhatóak, balra söpörve pedig a U-Health néz ránk a kijelzőről.

A rendszer nagyon "smooth", lassulásnak, akadásnak nyoma sincs.

A U-health egy elég érdekes része a ZUI-nak, a beépített szenzorok segítségével egy aktivitásmérőt kapunk a rendszertől. A telefonban van HR és SPO szenzor is, így nagyon jól dokumentálhatjuk vele az edzéseinket.

A ZUI elég jól testre szabható. A theme engine egyelőre kezdetleges, de jó irányba indultak el. A témák a teljes rendszer színvilágát megváltoztatják. Egy picit haragszom, amiért kivették a sötét témát, de elvileg vissza lehet rá varázsolni.

A sötét téma a Z2-ből

A telefon egyik különlegessége a U-Touch névre keresztelt home gomb, amely nem csak ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, hanem 1-2 érzékelőt is, így nem csak nyomásra, hanem érintésre és jobbra-balra söprésre is reagál.

Az oldalra söpréssel az alkalmazásaink között váltogathatunk, míg a többi funkciója testre szabható.

A gyári rendszer egyelőre csak angolul és kínaiul tud, de a pletykák szerint lesz international ROM a ZUK telefonokra, de ha nem lenne az sem probléma, mert a ZUI-t korábban már lefordítottam, így custom ROM segítségével mindenki használhatja magyarul ezt a gyönyörű készüléket.

Bloatware nem sok van a gyári rendszeren, ami van, az is törölhető. Egyedül az App center, a Weather és a Safecenter nem törölhető.

A Google Play telepítése gyerekjáték az App centerből, valamint a ContactSync és a CalendarSync is telepíthető onnan. Használhatjuk a MIUI-hoz népszerű Google Installer 2-t is.

Néhány kép még a rendszerről:

Multimédia

A telefon hátlapi kamerája egy Samsung Isocell 13 Megapixeles szenzort rejt magában. Hiába a hátlapból kiálló kialakítás, sajnos az OIS-t nélkülöznünk kell.
Alapvetően a fotókkal elégedett vagyok, egy kicsit jobb teljesítményt vártam volna rossz fényviszonyok között. Elég sok részletet veszítünk.
Olvastam a kínai Lenovo fórumon, hogy a ZUI 2.5-ben nagy előrelépés lesz a kamerában, de sajnos ezt a rendszert még csak a zárt bétateszterek kapták meg, így be kell érjük a 2.3-mal készült képekkel. Talán a telefon leendő gazdája majd megajándékoz minket néhány képpel, ha pár hét múlva frissül a telefon.

ALBUM TELJES FELBONTÁSÚ KÉPEKKEL

A képeken jól látható, hogy a sötétben gyengébb a kamera sajnos, de a Z2-n tapasztaltak alapjána a 2.5-ös ZUI (Nougat) frissítés itt is sokat hoz majd a konyhára.

A telefon egy nagyon erős hangszórót kapott alul, szépen szól, nem torzít és a hangszínek is nagyon rendben vannak. Fülhallgatón keresztül is nagyon jó a hangzás, egy rossz szavam sem lehet rá.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A ZUK minden földi jóval ellátta a telefont. Többek között Dual-band Wifi, B20-as LTE és hivatalosan is Galileo támogatású GPS van a fedélzeten.
A szenzorokról és a GPS-ről (természetesen mobilnet és WiFi kikapcsolva) az alábbi képeket készítettem:

A telefon akkumulátor tekintetében visszalépés a Z2-höz képest és annak fényében, hogy a kijelző is nagyobb lett, kisebb üzemidőre számítottam.
Valamennyivel valóban csökkent a telefon üzemideje, de ez a különbség nem jelentős. A Z2 tesztnél az első teljes töltést követően 5,5 óra képernyőidőt hoztam össze körülbelül kétnapos használat alatt, most ez a ZUK Edge-nél 5 órára csökkent, ami tekintve a nagyobb kijelzőt, a kisebb akkut és azt, hogy ez még a legelső rendszer a telefonon (hiszen nem is olyan régen kapható), nem egy rossz eredmény. Arról nem is beszélve, hogy a hardver egy szörnyeteg.

Összegzés

Összegezve a pár nap ZUK Edge-dzsel töltött időt én nagyon elégedett vagyok a készülékkel. Nem csak egy nagyon szép (és egyelőre ritka) dizájnt kapunk, de egyben egy szörnyeteg hardvert és takarékos rendszert is rejt magában a készülékház.
A kamera valóban lehetne jobb, de ne feledjük, hogy még nagyon sokat javulhat, valószínűleg fog is, ahogy azt a Z2-nél is tapasztalhatták a tulajok a ZUI 2.5 telepítése után. A szenzor nagyon jó, szoftveresen pedig lehet dolgozni rajta.
Mibe kerül ez nekünk? A 4GB-os alapverzió 390$ körül, míg a tesztben is szereplő 6 GB-os változat 420$ körül szerezhető be.
Szerintem a 30 USD felárat megéri mindenképpen a +2 GB RAM, talán időtállóbb is.
Összességében részemről a ZUK Edge egy ajánlott vétel.

A tesztkészülék az SPEmall-tól érkezett, így nekik külön köszönettel tartozom, hogy a cikk elkészülhetett!

Vásárlás: KATT  (UTSPE3% kuponnal 3% kedvezmény jár)

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr2112166879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása